Uw advertentie hier?

Wed, 2 Nov, 2022 | Blog

Wat is spam

Wat is SPAM?

Spam is ongewenste commerciële of ideologische email. De zogenaamde kettingmail (de doorstuur mails) vallen volgens veel mensen ook onder spam. Bijvoorbeeld al of niet valse waarschuwingen voor nieuwe virussen. Meestal zijn zulke waarschuwingen die je "naar iedereen in je adressenboek" moet doorsturen nep. In het Engels: een hoax.     

Spam wordt ook wel aangeduid met:

 • UCE (Unsollicited Commercial Email)
 • Bogomail (Bogus email)
Uw advertentie hier?

Kenmerken

Spam is geen HAM. HAM is email die wel gewenst is. Ook reclame en mail van mailinglists waar je zelf via een opt-in zelf voor gekozen hebt zijn geen Spam. Voorwaarde is dus dat je zelf aangegeven hebt zulke email te willen ontvangen (opt-in, subscribe). Bovendien moet er een duidelijke instructie in elk bericht staan over hoe je je af moet melden voor dergelijke e-mails (opt-out, unsubscribe).

Spam kan herkend worden aan een aantal primaire en secundaire kenmerken. De primaire kenmerken gelden voor bijna alle spam en zijn:

 • commercieel onderwerp, meestal een advertentie
 • wordt naar meerdere personen gestuurd
 • de ontvanger heeft zelf geen toestemming gegeven aan de verzender om deze berichten te sturen

Veel spam wordt opzettelijk met spellingfouten en valse afzender verstuurd om zo anti-spam systemen te misleiden. Dit soort agressieve spam voldoet aan een of meer van onderstaande secundaire eigenschappen:

 • vals afzender adres
 • spellingfouten in het onderwerp (bijvoorbeeld "viA.Gr.a")
 • spellingfouten in de hoofdtekst
 • onderwerp dat geen betrekking heeft op de inhoud
 • helemaal geen onderwerp
 • plaatjes die extern opgeslagen zijn

In de praktijk zijn vooral spamberichten die aan een of meer van de secundaire eigenschappen voldoen erg lastig. Omdat de verstuurders zich aan God noch gebod storen is het vaak onmogelijk om je af te melden voor hun berichten.

Waarom is spam sturen lonend?

Het versturen van spam kost bijna niets. Zelfs al reageert maar 0,5 % van de ontvangers op de advertentie, dan is het sturen van spam nog steeds aantrekkelijk. Bekijk hier hoe je met een stappenplan spam zeer eenvoudig tegen kunt werken.

Hoe werken spammers?

Huppelend
Spammers sturen vaak duizenden mailtjes via een tijdelijk account bij een internet provider. Een spammer wordt vaak al snel geïdentificeerd en dan wordt zijn account meestal al snel afgesloten. Vandaar dat veel spammers van provider naar provider huppelen. Daardoor beschikken ze vaak niet over vaste servers in landen waar spamwetgeving aanwezig is en waar die wetgeving ook wordt gehandhaafd. In Amerika en Europa komt de spam meestal via tijdelijke inbelaccounts. Real-time blocklists en intelligente filters maken daar gebruik van.

Azië
Steeds meer spam komt ook via Aziatische landen. Bijna niemand in Nederland kan die Chinese en Japanse tekens lezen dus vaak is het veilig om mail die in dergelijke character encodings opgesteld is gewoon te verwijderen.

Niet gratis
Spam sturen is niet gratis. Voor het serieuze spamwerk heb je meerdere telefoonlijnen, meerdere computers en veel tijd nodig. Omdat je kabel- of ADSL breedbandverbinding snel zal worden afgesloten moet je het echt hebben van de dure en langzame telefoonverbinding. Dat wordt dus een gepeperde telefoonrekening. Toch zijn die kosten peanuts vergeleken met de opbrengsten, die soms zelfs tot in de tonnen kunnen reiken.

Terug