Uw advertentie hier?

Tue, 1 Nov, 2022 | Blog

Verdachte e mails herkennen

Verdachte e-mails herkennen

Cyberbeveiliging is tegenwoordig een belangrijk onderwerp en e-mail is een van de meest voorkomende manieren voor cybercriminelen om jouw informatie te stelen. Het is dus belangrijk dat je een schadelijke e-mail kunt herkennen wanneer je er een ziet. Hier zijn een paar tips om precies dat te doen.

Uw advertentie hier?

Wat is een verdachte e-mail?

Verdachte e-mails kunnen in vele vormen voorkomen, maar er zijn enkele gemeenschappelijke kenmerken waarvan je op de hoogte moet zijn. Veel phishing-e-mails zullen je bijvoorbeeld proberen te misleiden om op een link te klikken door te beweren dat ze afkomstig zijn van een vertrouwde website of organisatie. Als je de muisaanwijzer over de link beweegt, merk je misschien dat de URL in werkelijkheid anders is dan de URL die wordt weergegeven. Een ander veelvoorkomend type verdachte e-mail staat bekend als een Nigeriaanse prins-zwendel. In dit geval zal iemand beweren lid te zijn van een koninklijke familie en beloven je een grote som geld te geven als je hem je bankrekeninggegevens verstrekt. Deze e-mails bevatten vaak grammaticale fouten en bevatten geen persoonlijke informatie. Als je een e-mail ontvangt die er verdacht uitziet, kun je deze het beste verwijderen zonder deze te openen.

Hoe herken je er een?

Als je een e-mail ontvangt, kijk dan goed naar het adres van de afzender. Ziet het er legitiem uit? Zijn er vreemde tekens of spelfouten? Als dit het geval is, is de e-mail waarschijnlijk niet afkomstig van de persoon die hij beweert te zijn. Een andere rode vlag is als het bericht algemene informatie bevat of is geadresseerd aan 'Geachte heer of mevrouw'. Als de e-mail legitiem lijkt, maar je weet het niet zeker, kun je altijd rechtstreeks contact opnemen met de afzender om dit te bevestigen.

Wat moet je doen als je een verdachte e-mail ontvangt?

Het lijdt geen twijfel dat e-mail een van de belangrijkste hulpmiddelen in ons moderne leven is. We gebruiken het om te communiceren met vrienden, familie en collega's. Naarmate e-mail echter alomtegenwoordig wordt, wordt het ook een hulpmiddel voor oplichters en criminelen. Als je niet oppast, kun je gemakkelijk het slachtoffer worden van phishing of andere vormen van fraude. Dus wat moet je doen als je een verdachte e-mail ontvangt?

Het eerste dat je moet doen, is het adres van de afzender nauwkeurig bekijken. Als je de afzender niet herkent, of als het adres er vreemd uitziet, wees dan op je hoede. Kijk vervolgens naar de onderwerpregel. Is het iets dat te mooi lijkt om waar te zijn? Of is het een soort bedreiging? Dit zijn beide rode vlaggen die ervoor moeten zorgen dat je voorzichtig te werk gaat. Beoordeel tot slot de inhoud van de e-mail zelf. Is het goed geschreven? Is het logisch? Of lijkt het gebrabbel? Als je twijfels hebt over een e-mail, wees dan voorzichtig en reageer er niet op en klik niet op links. Het is beter om veilig te zijn dan sorry!

Hoe je jezelf kunt beschermen tegen schadelijke e-mails

In onze steeds digitaler wordende wereld is het belangrijk om je bewust te zijn van de gevaren van kwaadaardige e-mails. Dit zijn e-mails die virussen of andere schadelijke software bevatten die de computer kunnen infecteren en schade aan het systeem kunnen aanrichten. Hier zijn enkele tips om je te helpen jezelf te beschermen tegen deze kwaadaardige e-mails:

* Wees op de hoede voor e-mail die afkomstig is van een onbekende afzender. Als je de persoon die de e-mail heeft verzonden niet kent, verwijder deze dan onmiddellijk.

* Open geen bijlagen van onbekende afzenders. Deze bijlagen kunnen virussen of andere schadelijke software bevatten.

* Klik niet op links in een e-mail van een onbekende afzender. Deze links kunnen je naar een website leiden die malware bevat of die je probeert te misleiden om persoonlijke informatie vrij te geven.

Terug